miercuri, 26 august 2015

Piscot cu zmeura si bezea cu aroma de limette, zmeura si anason



Tocmai am primit zmeura de la munte si nu puteam sa ratez ocazia de a face si o prajitura din acest minunat fruct, poate chiar preferatul meu dupa fragute. 

Despre zmeura de padure si importanta consumului acesteia v-am mai scris, insa doresc sa va reamintesc inca odata bogatia acestui fruct rosu, fiind si sezonul de final pe acest an al zmeurei de padure. Va amintiti cate vitamine si minerale contine?
Haideti sa vedem: are un continut foarte mare de vitamine A, B1, B2,D, P, C si este bogata in minerale precum magneziu, mangan, zinc, calciu, fosfor si potasiu. Specialistii ne recomanda ca in acest sezon sa consumam zilnic cate 150 gr de zmeura, ceea ce ajuta in tratarea diferitelor afectiuni si totodata, tine departe maladiile pulmonare, cancerul de colon, prostata, imbatranirea prematura si ne ajuta pana si cand suntem ragusiti.
Asadar consumati cat mai multa zmeura, includeti-o si in meniul celor mici,  sub forma lor naturala, sub forma de salate dulci si sarate, puré-uri naturale si dulciuri.

Ingrediente pentru piscot:

6 oua
12 linguri de zahar
12 linguri de faina
1 lingura zeama de limette
2 linguri zeama de grapefruit roz
1 lingura de Cognac
8 linguri de apa fierbinte
Coaja de limette, grapefruit, portocala si lamaie
2 plicuri praf de copt

Ingrediente pentru bezea:

1 albusuri de ou
4 linguri de zahar
1 capacel de lichior de anason
10 boabe de zmeura

Unt si faina pentru tapetarea formei

Pentru decorare:
Zmeura si frunze de menta 
Vom ncepe cu prepararea piscotului, care este delicios si foarte pufos.
Amestecam galbenusurile de oua cu zaharul si le lucram cu mixerul de bucatarie pana cand obtinem o compozitie pufoasa; adaugam faina, apoi zeama de limette si grapefruit, apa, coaja de citrice si cele 2 plicuri de praf de copt, pe care il stingem cu putina zeama de limette. Va veti intreba de ce 2 plicuri de praf de copt: pentru ca fiind un piscot de apa va creste mult mai frumos si fara sa simtim gustul prafului de copt. Batem albusurile de ou si amestecam foarte incet cu restul compozitiei, de la mijloc inspre exterior.

Ungem forma cu unt, presaram cu faina, adaugam compozitia piscotului. Punem zmeura cat mai multa si dam la cuptor preincalzit, timp de circa 30 minute.

Intre timp preparam bezeaua la bain-marie in felul urmator: intr-o craticioara punem apa la fiert si intr-una mai mica, cele doua albusuri de ou. Adaugam la albus un varf de sare, zeama de limette, lichiorul de anason si 10 boabe de zmeura. Cand apa incepe sa clocoteasca, punem in acesta vasul cu albusurile si cu ajutorul unui mixer, preparam bezeaua. Va fi gata in cel mult 10 minute.
Cand piscotul este gata, il scoatem din cuptor, ungem deasupra bezeaua, decoram cu zmeura si dam la cuptor cald dar cu focul stins, timp de cateva minute. 
Dupa ce il scoatem din cuptor, completam decoratia piscotului cu frunzulite de menta si il lasam sa se raceasca complet in forma de tort. Scoatem marginile tavii si dam piscotul la frigider pentru circa 30 de minute inainte de servire.

Voilà un alt piscot delicios si usor de preparat! Creati si bucurati-va de darurile naturii in sezonul fructelor!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu