sâmbătă, 29 august 2015

Rulouri de vinete cu crema de cartofi, sos rosu si painici cu ulei extravirgin de masline



Cerul acestui sfarsit de august pare ca ne neaga oarescum anotimpul insa calendarul ne spune clar si raspicat ca inca este vara! Si aceasta vara este in miezul sezonului de pepeni, rosii, piersici, ardei, dovlecei si multe alte legume, printre care regina bucatariei cum imi place mie sa o numesc: vanata.
Rotunde, ovale, albe sau mov, inconfundabile pentru coaja lor stralucitoare, vinetele ne rezerva multe surprize pentru in contrar cu ceea ce cunoaste lumea despre ele, ne ofera o multitudine de variante in care sa le preparam, putand fi folosite pana si la prepararea dulceatei sau a prajiturilor.
Pana in secolul al XIV-XV-lea, Europa ignora existenta vinetelor asa cum ne demonstreaza faptul ca nici in limba latina si nici in greaca antica nu exista termeni pentru vinete. Gasim termeni doar in limba araba si asta pentru ca fusesera tocmai comerciantii arabi, cei care ne-au facut cunostinta cu aceasta delicioasa leguma in urma cu foarte multa vreme. La inceputurile sale in Europa a fost considerata precum tabacul, o planta otravitoare si da: este o otrava insa una extrem de delicioasa.
Dar haideti sa vedem, cum preparam vinetele: ei aici ne ramane doar nebunia si rabdarea de a putea alege dintre mii si mii de retete sau pur si simplu sa le inventam pe ale noastre. Le putem prepara umplute,marinate, fierte pe vapori, pané, ratatouille provental, minestrone, à la Parmiggiana, prajitura cu ciocolata sau in celebrul stil turcesc ‘’Iman Bayildi’’ si in multe alte moduri, una mai gustoasa decat cealalta.
Trei sfaturi utile:
1.  Eliminarea cojii vinetelor este un pacat intrucat contine o substanta capabila sa doboare colesterolul si contine antioxidanti.
2.  Pulpa vinetelor absoarbe mult ulei si-atunci este mai sanatos sa optam pentru alte tipologii de preparare, rezervandu-ne sa le prajim doar din cand in cand.
3.  La prepararea vinetelor lunguiete este bine sa le saram inainte de a gati. Sarea va ajuta la eliminarea gustului amar din vinete.
Ca proprietati nutritionale, vinetele se lauda cu multe minerale, precum potasiu, antioxidanti care lupta impotriva tumorilor, a imbatranirii precoce si a maladiilor cardiovasculare. Dar sa nu uitam de o alta proprietate a vinetelor, si-anume cea de a contrasta constipatia si anemia, fiind capabila sa stimuleze pancreasul si ficatul. Asadar asa cum ati putut citi, avem nenumarate motive inafara gustului delicios sa consumam vinete pana la sfarsitul toamnei cand sezonul lor ajunge la final.

Cantitati pentru 2 persoane
Ingrediente pentru rulouri:
1 vanata mare
4 cartofi de dimensiune medie
1 lingura de Parmezan sau Grana Padano
1 lingurita de unt
2 linguri de smantana de gatit
2 felii de branza Cheddar
1 catel de usturoi
1 crenguta de rozmarin proaspat
4 frunze de busuioc rosu
1 ou
Sare si piper negru proaspat macinat
Ulei
Ingrediente pentru sos:
½ cutie de rosii decojite
1 ceapa mica
Ulei extravirgin de masline
50 ml vin rosu sec
2 frunze de busuioc proaspat
Sare
Ingrediente pentru painici:
300 gr de faina
1 plic de drojdie uscata
1 lingura de ulei extravirgin de masline
Apa calduta
Sare
Ulei de masline pentru prajit
Pentru decorare:
Rosii cherry lunguiete, frunze de busuioc rosu, frunze de busuioc verde, muguri de trifoi rosu, dulceata de dovlecei si condiment din coji de rosii afumate.
Preparare:
Mai intai vom prepara aluatul pentru painici. Asezam faina intr-un castron cu sarea, adaugam drojdia uscata pe care o stingem cu un strop de otet. Apoi adaugam restul de ingrediente si atata apa calda cat sa obtinem un aluat omogen, dupa care acoperim castronul cu un stergar curat si il asezam la sursa de caldura ca sa dospeasca.
Prepararea sosului rosu este foarte simpla: calim ceapa cu putin ulei si cand devine aurie, stingem cu vinul. Lasam cateva minute sa fiarba la capac dupa care adaugam rosiile, busuiocul, potrivim de sare si fierbem la foc mic circa 20 minute.
Intre timp spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja la oala cu presiune, timp de 15 minute. Cand sunt gata ii zdrobim cu ajutorul zdrobitorului de cartofi. Intr-o tigaie cu putin ulei calim catelul de usturoi tocat marunt, dupa 2-3 minute adaugam busuiocul si rozmarinul tocate marunt impreuna cu untul.Cand untul se va fi topit, adaugam cartofii, smantana, branzeturile, oul, potrivim de sare si piper si amestecam pana cand obtinem o crema pufoasa.( nu mai mult de 4 minute )
Cu ajutorul unui cutter pad de 10 cm diametru si unul de 6 cm diamteru,  taiem painicile si le frigem in ulei de masline ( nu extravirgin ci a doua storsura de ulei ).
Spalam vanata, o uscam cu ajutorul unui stergar si o feliem pe lung in felii de circa 1 cm grosime. Pentru a le praji, vom folosi o tigaie cu gratar in care adaugam putin ulei dupe ce s-a incins bine si adaugam in aceasta cate 2 felii de vanata. Potrivim de sare in timp ce le preparam si le aurim doar, nu le prajim foarte tare. Procedam in felul acesta pana cand terminam toate feliile de vanata.
Acum compunem preparatul in felul urmator:
Ungem pe fiecare felie de vanata cate o lingura de crema de cartofi si rulam incepand cu partea mai ingusta a feliei de vanata. Cu ajutorul unui cutter pad rotund de 6 cm circumferinta, facem un tortulet din crema de cartofi, intr-un colt al farfuriei de servit.( Vom folosi o farfurie patrata ) Decoram tortuletul cu 1 lingurita de dulceata de dovlecei si muguri de trifoi rosu. Alaturi, punem 1 lingura de sos rosu si deasupra 1 rulou de vanata si alaturi de aceasta mai asezam unul in acelasi fel. Le decoram cu frunze de busuioc rosu. Intr-un al treilea colt al farfuriei asezam o painica mai mare si deasupra acesteia una mai mica. Decoram cu 1 rosie cherry lunguiata si frunza de busuioc verde.
Presaram in jurul tortuletului condiment din coji de rosii afumate si voilà: gata deliciul de astazi.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu