joi, 27 august 2015

Streuselkuchen sau tortul contesei à la Gabriella





Am acceptat provocarea de a participa la concursul campaniei ‘’Dulce si sanatos, cu magiunul de prune Topoloveni’’, organizat de catre Sonimpex Topoloveni. Sunt o consumatoare a acestor produse de multa vreme si le iubesc pentru ca sunt delicioase dar mai ales naturale 100%, asadar imi este usor sa vorbesc despre ele, cu atat mai mult cu cat am preparat deja dulciuri din magiunul Sonimpex in urma cu mai bine de un an, cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de magiun romanesc. Dupa ce am vizitat fabrica de la Topoloveni mi-a fost intarita si mai mult ‘’apartenenta’’ la aceste produse pentru ca sunt preparate cu atata grija si migala, incat nu poti decat sa le spui ‘’da’’ iar cel mai important lucru de stiut despre aceste produse este faptul ca sunt naturale 100%, nu au adaosuri, nu au zahararuri, asadar sunt optime pentru toata lumea: mici si mari!
Acest desert este unul dintre deserturile copilariei mele, un desert pe care il iubesc nespus si care de fiecara data cand il pregatesc ma duce inapoi in timp in asa fel, incat sunt in stare sa percep momentele, mirosurile de odinioara si chipul drag al bunicii mele. Dar pana sa va impartasesc reteta mea, vrea sa va spun cateva vorbe despre istoria acestui desert, numit de unii prajitura si tort de catre altii. Exista pana si astazi cateva dubii asupra originii retetei pentru ca exista doua tabere: cea a celor care sustin ca mai intai s-a nascut ‘’Crumble-ul’’, versiunea britanica,  ipoteza putin credibila si cea a celor care sustin ca ‘’Streuselkuchen’’-ul a fost primul. 

Dar sa incepem cu inceputul: Streusel inseamna in limba germana, firimituri. Germanii atribuie dintotdeauna originea acestei minunatii Saxoniei si Sileziei, unde la inceputul anilor 1800 cand a inceput sa se raspandeasca cuptoarele in casele oamenilor si cand scriitorul Karl von Holtei a elogiat prajitura intr-o scrisoare de a sa drept ‘’simbolul patriei noastre’’. 

La acea vreme era desertul cel mai raspandit, preparat la nunti si botezuri, la sarbatorile satelor si la recolta viilor. Mai pe larg, vorbeste despre Streuselkuchen vocabularul fratilor Grimm care a inceput sa fie publicata incepand cu anul 1854. Mai tarziu datorita gustului extraordinar cucereste toata Germania.In Vestfalia era si este faimoasa de exemplu, drept ‘’tortul de inmormantare’’ intrucat era prajitura preferata la masa organizata dupa ceremonia de inhumare. In Marea Britanie se numeste ‘’Crumble’’, nestiinduse exact originea, unii spun ca ar fi irlandeza, altii ca ar fi britanica insa ceea ce este clar este faptul ca a ajuns acolo numai dupa al doilea razboi mondial.
In Statele Unite exista o varianta cunoscuta sub numele de ‘’Apple Crisp’’dar si aceasta a facut lungul drum al oceanului, adusa in lumea noua de catre emigrantii germani, fiind cunoscuta mai mult sub numele de ‘’German Streusel Cake’’. Dar stati asa ca nu s-a terminat pentru exista si in Italia ceva asemanator, tortul ‘’Sbrisolona’’ din Mantova dar este preparata putin diferit in sensul in care se prepara din faina alba si faina galbena, numele insemnand acelasi lucru in dialectul regional, si-anume firimituri. 
Delicioasa si aceasta verisoara indepartata a Streuselkuchen-ului, in nordul Italiei fiind datata incepand cu 1600 la curtea celebrilor Gonzaga despre care v-am scris deja. Trebuie sa tinem cont insa de faptul ca la acea vreme nu exista inca zaharul rafinat, ceea ce ne face sa ne gandim la un alt fel de reteta fata de cea actuala. Adevarul este ca indiferent cum o prezentam, aceasta prajitura este un mic miracol in multitudinea de dulciuri.

Dar gata cu abaterile de la cauza, haideti sa vedem cum se prepara!
Ingrediente pentru aluat:

300 gr faina
125 ml lapte
40 gr unt
20 gr drojdie proaspata
25 gr zahar
1 ou
Zeama de la ½ lamaie
Putina sare

Ingrediente pentru umplutura:

Magiun de prune Topoloveni
400 gr prune
3 linguri zahar
10 ml Cognac
10 ml Rom
½ lingurita scortisoara in pulbere
Praf de gimbir cat luati intre varfurile degetelor
Praf de cuisoare cat luati intre varfurile degetelor

Ingrediente pentru Streusel:

100 gr zahar
175 gr faina
110 gr unt de calitate
1 plic de zahar vanilat

Pentru decorat: zahar pudra cu scortisoara, sos din prune, cateva felii de prune, o frunzulita de menta si scortisoara.

Preparare:

Incalzim laptele si diluam in acesta drojdia. Amestecam faina cu zaharul, sarea, oul si untul la temperatura camerei, dupa care adaugam laptele cu drojdia si apoi framantam bine timp de 5-6 minute, pana cand obtinem un aluat omogen si destul de moale. Acoperim cu un stergar curat de bucatarie, punem la sursa de caldura si lasam sa dospeasca timp de 30-35 de minute.
Intre timp spalam prunele, le uscam intr-un stergar, le despicam in doua eliminand samburele si taiem inca odata in jumatate, condimentam cu zaharul, scortisoara, praful de ghimbir, praful de cuisoare, romul si Cognac-ul.
300 de gr le punem deoparte si 100 gr de prune le punem la foc mic timp de circa 10 minute, nu mai mult. Scoatem cateva bucati pentru ornare si restul compozitiei o mixam pana cand obtinem o crema omogena pentru ornare.

Streusel-ul este usor de preparat insa trebuie sa va inarmati cu putina rabdare:
Faramitam toate ingredientele cu varfurile degetelor, trebuind sa obtinem firimituri cat mai mari posibile. Puteti sa folositi ce forma doriti: dreptunghiulara sau rotunda. Astazi am ales o forma rotunda detasabila, pe care am uns-o cu unt si am presarat-o cu faina. Pe fundul acesteia asezam aluatul, intinzandu-l cu ajutorul degetelor. Deasupra intindem magiunul de prune Topoloveni cam de jumatate de deget inaltime. Nu v-am dat o cantitate fixa de magiun deoarece conteaza forma pe care o folosim. Eu am consumat circa jumatate de borcan.

Deasupra magiunului asezam prunele condimentate si deasupra vom pune Streusel-ul. Daca nu s-au format bine firimiturile, le putem face si cand le asezam deasupra prajiturii. Ne va lua putin mai mult timp dar merita efortul.
Dam la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de circa 30 de minute, pana cand va creste si deasupra va deveni aurie. Atentie: cand dam prajitura la cuptor, dam focul la mediu si verificam de mai multe ori deoarece daca o tinem prea mult la cuptor, partea de jos din aluat va deveni prea tare.

Dupa ce o scoatem din cuptor o presaram cu zahar pudra amestecat cu scortisoara si o servim calduta.

Aceasta prajitura poate fi preparata cu magiun, dulceata, mere, fructe diferite sau ciocolata.

Bunica mea o preparara vara cu fructe, iarna cu dulceata si uneori cu mere pentru ca la acea vreme erau cam singurele fructe de gasit pe timp de iarna.

Putem sa o servim cu crema de patiserie sau cu sos din fructul cu care preparam prajitura.

Si cum nu ma pot abtine am incercat o formula combinata de magiun cu fructe proaspete, rezultatul fiind excelent si da, recunosc ca mai aveam in pivnita un borcan de magiun ( cel din fotografie ) inafara de cel primit de la Topoloveni pentru ca iubesc aceste produse.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu