luni, 25 ianuarie 2016

Filé de porc pe sos din rosii si pere caramelizate, cartofi si dulceata din ceapa rosie



Carnea de porc nu lipseste de pe mesele de sarbatoare a romanilor, tocmai din acest motiv va invit la curaj si inovare de a va schimba meniul cu ceva inedit dar inainte de a va impartasi reteta mea de astazi as dori sa va scriu cateva parole despre folosirea carnii de porc de-a lungul vremii.

Herodot ne spune in scrierile sale ca egiptenii consumau carne de porc doar odata pe an, in corespondenta cu luna plina, moment care coincidea cu sarbatoarea lui Osiris si Isis. Cu toate acestea poporul egiptean folosea carnea de porc si drept dovada sunt osemintele gasite de arheologi in delta Nilului si sub obeliscul din Heliopolis.
Diferitele popoare din Mediul Orient aveau un raport oarecum contradictoriu cu carnea: arabii o dispretuiau, evreii considerau porcul un animal necurat, in timp ce asirienii si babilonienii au exploatat aceasta carne si au pus-o la loc de cinste. Primele nuclee de pastori si agricultori s-au format in zona Mesopotamiei in urma cu circa 10.000 de ani si si-au extins teritoriile in toate zonele inconjuratoare, pana la a ajunge in Europa. Datorita salinitatii ridicate a terenurilor, productia cerealelor care erau la acea vreme principala sursa de hrana atat pentru oameni cat si pentru porci a scazut substantial, pastorii trebuind sa se deplaseze in cautarea hranei necesare. Porcul se preta mai putin deplasarilor, in contrar cu oile si caprele in cautarea hranei pe distante lungi si astfel in Mediul Orient s-a dezvoltat cresterea oilor si a caprelor, in timp ce in Europa s-a dezvoltat cresterea porcilor unde erau paduri imense si stejari suculenti pe tot continentul. 

Astazi as dori sa mai subliniez ca asocierea dintre carnea de porc si fructe sau aromele dulci era folosita de catre egipteni si romani, mai tarziu fiind folosita in Imperiul Habsburgic de unde si folosirea acestor gusturi in bucataria unguroaicelor din Ardeal.

De aceasta data am creat pentru voi, o reteta a caror arome au un echilibru perfect si va invit cu drag sa o preparati si voi acasa!

Ingrediente pentru filé:

2 filé de porc de 150 gr fiecare si 3-3,5 cm inaltime
1 felie de slanina afumata
Sare roz de Himalaya
Piper alb
½ lingurita ghimbir in pulbere
100 ml de bere blonda
Sfoara alimentara

Ingrediente pentru sosul din rosii si pere caramelizate:

2 rosii de marime medie
½ para
4 lingurite de zahar
1 lingura de unt
50 ml apa
Putina sare

Ingrediente pentru cartofi:

1 cartof mediu ca marime
Sare
Ulei extravirgin de masline
Putina apa

Ingrediente pentru dulceata de ceapa:

4 cepe rosii
4 linguri de zahar
1 lingura de stafide aurii
½ lingurita de scortisoara in pulbere
Un varf de cutit de cuisoare in pulbere
Un varf de cutit de Cardamon in pulbere
½ lingurita de ghimbir in pulbere
20 ml apa
Putina sare

Pentru decorare:

2 linguri de sos alb din dulceata de dovlecei si smantana de gatit
2 rosii cherry lungi
Muguri de lucerna si trifoi rosu
Preparare:

Mai intai de toate vom prepara dulceata din ceapa rosie.Curatam si spalam cepele, le uscam in hartie de bucatarie si le feliem Julienne. Asezam ceapa si zaharul intr-o craticioara antiaderenta si le lasam impreuna cel putin 10 minute, amestecand din cand in cand, pentru a permite cepei sa isi lase zeama. Le punem la fiert la foc mic si cand incepe sa fiarba, adaugam restul ingredientelor si fierbem la foc mic pana cand vom obtine consistenta pe care o dorim.

Acum vom prepara sosul din rosii si pere caramelizate, dupa cum urmeaza: spalam rosiile si para, le uscam in hartie de bucatarie, eliminam coaja si semintele si le taiem in cubulete. Intr-o craticioara antiaderenta incalzim untul cu zaharul iar cand acestea incep sa se caramelizeze, adaugam bucatile de rosii si para, le caramelizam amestecand incontinu timp de 5-6 minute, dupa care stingem cu apa si adaugam foarte putina sare, lasand sa mai fiarba cateva minute. Stingem focul, adaugam compozitia intr-un mixer si mixam pana cand obtinem o crema consistenta.

Prepararea sosului pentru decorare este foarte simpla: punem intr-un mixer 1 lingura de smantana de gatit de 32% si o lingurita de dulceata din dovlecei, mixam bine pentru a obtine un sos omogen si punem deoparte.
Spalam cele doua filé-uri de porc, le uscam cu ajutorul hartiei de bucatarie si apoi le legam bine cu ajutorul sforii alimentare, in asa fel incat sa obtinem doua medalione. Vom lega carnea pentru ca odata ce intra in contact cu temperatura mare, se poate deforma cu usurinta.

Asezam felia de slanina afumata intr-o tigaie antiaderenta, o punem la foc mediu si in momentul in care va fi destula grasime in tigaie, frigem cele doua medalioane atat pe ambele parti cat si pe laterale, apoi stingem cu berea, dupa 2 minute stingem focul si asezam cele doua medalioane, slanina si sucul rezultat intr-o tava, potrivim de sare si piper alb si dam la cuptor preincalzit la 160 de grade, timp de 10 minute.

Intre timp curatam cartoful, il spalam si il feliem in felii de circa 2 cm inaltime.Incalzim uleiul intr-o cratita antiaderenta, adaugam feliile de cartofi, frigem pe ambele parti timp de 2 minute, potrivim de sare si adaugam putina apa. Acoperim cratita cu capacul si fierbem timp de 10 minute. In aceste cratite speciale sau in cratitele din fonta, cartofii vor fi gata in 10 minute.

Servim acest preparat asociat cu un vin rosu sec.

Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu